Állati

A hím delfinek egymáshoz igazítják füttyögésük ütemét, amikor együttműködnek

A szövetséget alkotó hímek ilyen összehangolt és koordinált viselkedése elősegítheti az együttműködést és segíthet a stressz szabályozásában.

2020.04.03 11:29MTI

A szövetséget alkotó hím delfinek egymáshoz igazítják füttyögésük ütemét, amikor együtt dolgoznak - állapították meg a Nyugat-Ausztráliai Egyetem és a Bristoli Egyetem kutatói.

Az embereknél az összehangolt cselekvések erősíthetik a kötődést, elősegíthetik az együttműködést és csökkenthetik a fenyegetettség érzetét. Az embereken kívül nagyon kevés állatra jellemző mind a vokális jelzések, mind a mozdulatok összehangolása a közösen végzett munka során - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Ausztrál és brit kutatók most a nyugat-ausztráliai Cápa-öböl híres delfinpopulációjának egyedeitől származó hangmintákat elemezve kimutatták, hogy a szövetséget, "baráti köröket" alkotó hím delfinek egymáshoz igazítják füttyögésük ütemét, amikor együtt dolgoznak, és néha teljesen szinkronban füttyögnek.

A Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője, Bronte Moore szerint a hím palackorrú delfinek közötti szoros kapcsolat akár évtizedekig is fennállhat.

"Ennek a szövetségnek a kifejezése és a szociális kötelékek fenntartása érdekében összehangolják a mozgásukat. Mi viszont arra voltunk kíváncsiak, hogy ez vajon a hangkibocsátásukra is igaz-e" - jegyezte meg a szakember.

A kutatók szerint mozgásuk és füttyögésük összehangolása valószínűleg segít csökkenteni a feszültséget a hímek között, amikor muszáj együttműködniük a siker érdekében.

"A hím delfineknek együtt kell működniük például, amikor meg kell védeniük egy nőstényt egy rivális delfinszövetségtől, miközben egymás között is versengenek a nőstény megtermékenyítéséért" - magyarázta Stephanie King, a Bristoli Egyetem munkatársa.

"A szövetséget alkotó hímek ilyen összehangolt és koordinált viselkedése elősegítheti az együttműködést és segíthet a stressz szabályozásában, ahogy azt már az embereknél is kimutatták" - fűzte hozzá a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.