Állati

30 éve kihaltnak hitt állatot fotóztak le

Közel 30 év után először kaptak lencsevégre egy vietnami kancsilt (Tragulus versicolor).

2019.11.12 17:40MTI

Az apró termetű, őzszerű állatot a délkelet-ázsiai ország egyik dzsungelében örökítették meg. A fajt 1910-ben írták le először a Ho Si Minh-várostól nagyjából 450 kilométerre északkeletre lévő Nha Trang közelében talált példányok alapján.

Az utolsó hivatalos észlelés 1990-ben volt, a szakértők azóta azt feltételezték, hogy a vadászat miatt kritikusra csökkent a faj egyedszáma, vagy ki is pusztult.

An Nguyen, a Global Wildlife Conservation állatvédő szervezet munkatársát évek óta foglalkoztatta a gondolat, hogy a vietnami kancsil talán még mindig előfordul a vadonban.

A biológus és két kollégája a helyiekkel együttműködve vizsgálták az elmúlt évek állítólagos észleléseit. A falusiak által adott leírások elég meggyőzőek voltak ahhoz, hogy a szakemberek több mint 30 mozgásérzékelős kamerát helyezzenek el az észak-vietnami dzsungelben.

"Az eredmények elképesztőek voltak. Majd kiugrottam a bőrömből, amikor ellenőriztük a kameracsapdákat és megláttuk az ezüstfoltos kancsilt” – mondta Nguyen.

A szakértők kiemelték, hogy hiába azonosították viszonylag könnyen az élőlényt, ez nem jelenti azt, hogy ne fenyegetné a kihalás. Délkelet-Ázsiában óriási nyomás nehezedik az erdőkre az egyre növekvő népesség és a beruházások miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.