Állati

Százötvenmillió éves tengeri ragadozó fosszíliájára bukkantak Lengyelországban

A pliosaurusok koruk csúcsragadozói voltak, egyes egyedek kétszer olyan nagyra nőttek, mint a mai gyilkos bálnák, és súlyuk többtucat tonna volt.

2019.11.05 15:00MTI

Százötvenmillió éves tengeri ragadozó megkövesedett maradványára bukkantak paleontológusok Lengyelországban, ez az első uszonyos őshüllő fosszília, amelyet az ország területén találtak.

Daniel Tyborowski és Blazej Blazejowski, a Lengyel Tudományos Akadémia paleontológusai a Proceedings of the Geologists' Association című folyóiratban megjelent tanulmányukban mutatták be az őshüllőmaradványt, amely az északkelet-lengyelországi Krzyżanowice falu közelében egy kukoricaföldből került elő. A maradvány mintegy 10 méter hosszú, a korát mintegy 143-165 millió évre becsülik.

A pliosaurusok koruk csúcsragadozói voltak, egyes egyedek kétszer olyan nagyra nőttek, mint a mai gyilkos bálnák, és súlyuk többtucat tonna volt. Hosszú, keskeny törzsük volt, pofájuk a krokodiléhoz hasonlított, uszonyaik voltak és nagy fogaik. Minden élőlényt megettek, amelyet a tengerben találtak, de még szárazföldi élőlényeket is, ha azok a lagúnák vízébe tévedtek. Olyan nagyok voltak, hogy képesek lehettek akár a T. Rex megölésére és megevésére is - olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Korábbi tanulmányok szerint a pliosaurus állkapcsa akár két és fél méter hosszú is lehetett, harapása négy és félszer erőteljesebb volt a T. Rex harapásánál.

A pliosaurus-maradvány közelében más őshüllők fosszíliáit is megtalálták a kutatók. A térség akkoron a trópusokhoz tartozott.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.