Tudomány

Előbukkant a spanyol Stonehenge

Több mint fél évszázadon át víz borította, de a tartós szárazság miatt előbukkant. A változás műholdakról is látható.

2019.11.01 18:30ma.hu

Spanyolországban 1963-ban építették meg a Tajo (Tejo) vizét felduzzasztó Valdecañas víztározót, hogy vízzel és elektromos energiával lássák el az ország kevésbé fejlett, nyugati területét. A víztározó építése következtében néhány településen kívül több nagy kőkori építmény (megalit) is víz alá került. Ezek egyike, a Guadalperal dolmen az, amelyik 2019 nyarának rendkívül száraz és meleg nyári időjárása következtében előbukkant a víz alól - írta az Űrvilág.hu. Spanyolországban az idei volt az évszázad harmadik legszárazabb júniusa.

Helyszíni fénykép a szárazra került Guadalperal dolmenről 2019. július 28-án. (Kép: NASA EO / Pleonr, CC BY-SA 4.0)

A Guadalperal dolment, amelyet a "spanyol Sonhenge"-nek is neveznek, több mint 100 álló, körkörös elrendezésű kőoszlop alkotja, becslések szerint 7000 évvel ezelőtt több kilométerről odaszállított gránitoszlopokból építhették. Az oszlopok anyaga mára erodálódott, porózussá vált, megrepedezett, néhány össze is omlott. Régészek szerint eredetileg zárt tér lehetett, nagy kőépület, tetővel. Temetkezési helyként, vallási rituálék színhelyeként vagy kereskedelmi csomópontként, esetleg ezek mindegyikeként szolgálhatott, mert azon a területen könnyű volt átkelni a folyón. A hely régészeti vizsgálatát Hugo Obermaier német régész végezte az 1920-as években, kutatásainak eredményeit azonban csak az 1960-as években publikálta, addigra azonban már feltöltötték a Valdecañas víztározót, így a lelőhely víz alá került. A vízszint ingadozásai következtében a legmagasabb kőoszlopok csúcsa az 1960-es évek óta néhányszor kibukkant a víz alól, azonban a víztározó feltöltése óta idén fordult elő először, hogy az építmény teljes egészében szárazra került. Helyi lakosok petícióval fordultak az illetékesekhez, amelyben a kőoszlopok áttelepítését kérték, mert úgy vélik, hogy a látványosság fellendítené a környék idegenforgalmát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.