Csillagászat

Látott már Földfogyatkozást?

Bár katasztrófák sorozata sújtja bolygónkat, a Föld fogyatkozása majdnem olyan, mint a Holdé vagy a Napé.

2019.08.25 18:07ma.hu

A teljes napfogyatkozást a Földről a Csendes-óceán területéről és Dél-Amerikából lehetett megfigyelni. A Holdról, illetve a Hold körüli pályáról nézve ilyenkor teliföldet látunk, hiszen a Hold mögött elhelyezkedő Nap a Föld teljes, Hold felé néző oldalát megvilágítja - kivéve természetesen azt a szépen kirajzolódó sötét foltot, ahová a Hold árnyéka esik. Ennek a területnek a közepén helyezkedik el a teljes fogyatkozás foltja, amelyik a Föld forgása és az égitestek mozgása következtében végigvonul az előre kiszámítható pályán. A földfogyatkozás soha nem lehet teljes (a napfogyatkozásra használt terminológia szerint mindig "gyűrűs"), hiszen a Hold árnyékkúpja a Föld távolságában jóval kisebb átmérőjű a Földnél.

Kép: MingChuan Wei, Harbin Institute of Technology

A július 2-i teljes napfogyatkozás a Hold körüli pályáról "gyűrűs földfogyatkozásnak" látszik a Lungcsiang-2 felvételén.

Kép: ESO La Silla Observatory, Chile

Ugyanez a Földről nézve: a chilei La Silla Obszervatóriumból ilyennek látszott a teljes napfogyatkozás.

Forrás: Űrvilág

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.