Tudomány

Földönkívüli-szerű koponyákat találtak Horvátországban

Három ősi koponyát fedezett fel archeológusok egy csoportja.

2019.08.24 09:09ma.hu

A Horvátországban felfedezett koponyák közül kettő annyira deformált volt, mintha földönkívüliek maradványai lettek volna. A koponyákat még 2013-ban találták meg a Hermanov vinograd nevű ásatási helyszínen. Az emberi maradványok vizsgálata 2014 és 2017 között zajlott; a régészek többek között DNS-analízist végeztek, a koponyák belsejét pedig radiográfiával igyekeztek alaposabban tanulmányozni.

Az eredmények alapján az elhunytak 415 és 560 között éltek, életkoruk 12 és 16 év között volt - írja a Live Science. Alultápláltak voltak, ám nem ez vezetett a halálukhoz, valószínűleg valamilyen gyors lefolyású betegség végezhetett velük. Mario Novak archeológus szerint a koponyák átalakításával azt akarták hangsúlyozni, hogy a személyek eltérő kulturális közegből érkeztek.

A koponyacsont mesterséges deformálása nem volt szokatlan a régi világban. Az újszülötteknél a koponya még könnyen formálható, ezt az egykor élt emberek ki is használták: kötésekkel és más eszközökkel alakították ki a kívánt formát. A ma már igencsak barbárnak tűnő tevékenységet több okból folytatták: vagy az illető társadalmi státuszát szerették volna kiemelni, vagy egyszerűen csak szebbnek gondolták a hagyományostól eltérő fejformát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.