Tudomány

Kolosszális hajóhoz tartozott az Égei-tengerben felfedezett ókori horgonydarab

A maga idejében kolosszálisnak számító hajóhoz tartozhatott az az i. e. 6. századból való horgonydarab, amelyet több ókori hajóronccsal együtt fedeztek fel az égei-tengeri Levitha sziget partjainak közelében.

2019.08.06 01:30MTI

A gránitból készült, 400 kilogrammos horgonyrudat 45 méteres mélységből hozták a felszínre a görög tengeri régészeti hatóság irányításával zajló víz alatti régészeti kutatás első szakaszában, június 15. és 29. között - írja a greekreporter.com.

A kutatók szerint a különleges lelet, amely feltehetőleg az i. e. 6. századból való, az Égei-tengerből előkerült eddigi legnagyobb archaikus kori vasmacskatöredék. Méretéből adódóan a szakemberek úgy vélik, hogy a kőoszlop a maga idejében gigantikusnak számító hajóhoz tartozhatott.

Az apró Levitha szigeténél végzett munkálatok során nyolc hajó hullámsírját tárták fel a régészek. A leletek között Knidosz, Kosz, Rodosz, Fönícia és Karthágó területéről származó, az i. e. 3. század közepéről való amforák is sorakoznak.

A Levithára és három szomszédos szigetére kiterjedő víz alatti régészeti kutatás célja, hogy 2021-ig azonosítsa és dokumentálja a térségben található ókori hajóroncsokat.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.