Csillagászat

Ön szerint járt az emberiség a Holdon?

Egy friss felmérés alapján minden hatodik hazai válaszadó szerint nem jártunk a Holdon.

2019.07.17 10:13ma.hu

Idén ötven éves az Apollo 11 küldetés - ebből az alkalomból pedig arra tett kísérletet a Csillagvizsgáló Blog, hogy Magyarországon első alkalommal mérje fel a holdra szállás hazai megítélését.

Az eredmények szerint úgy tűnik, hogy nem vagyunk kiugróan szkeptikusak/hoax-mániások/laposföld-hívők. Az eredmény szerint "csak" a válaszadók 16,1%-a (hatból egy fő) nem fogadja el az Apollo 11 holdra szállását, ami beleillik a kevés európai felmérés alapján felvázolható nemzetközi trendbe.

De talán még fontosabb volt az a kérdés, hogy mennyire fontos a Holdra való visszatérés és annak mielőbbi kolonizálása? Bár a legtöbben úgy vélik, hogy a kormányoknak sokkal többet kellene költeniük a Hold újbóli meghódítására (28%), a 3,26-os átlag is azt mutatja, hogy a kép ezúttal sokkal árnyaltabb, mint amit az előző kérdések alapján sejteni lehetne.

A válaszadók 21,5%-a csak közepesen fontos célkitűzésnek tekinti, míg több, mint 30% számára csak kicsit vagy egyáltalán nem fontos a Hold kolonizációja. Utóbbi válaszok motivációja lehet, hogy a Föld problémáinak megoldása mindenképp prioritást élvez, akár még a jövőbeli űrutazások kárára is. Ugyanakkor a visszajelzések alapján sokan voltak a válaszadók között, akik fontosnak tartják az űrutazás fejlődését, csak éppen feleslegesnek tartják a visszatérést a Föld kísérőjére.

Ők már a Holdon túlra tekintenek: a Mars meghódítására.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.