Állati

Több mint 4400 kilométert tett meg egy fiatal sarki róka négy hónap alatt

Norvégia északi részéről Kanada legészakibb területéig jutott.

2019.07.03 15:45MTI

Több mint 4400 kilométert tett meg egy fiatal sarki róka négy hónap alatt, Norvégia északi részéről Kanada legészakibb területéig jutva. A kutatók egy jeladóval követték a róka mozgását.

A Norvég Sarkkutató Intézet közlése szerint a fiatal nőstény születése helyét, a norvégiai Svalbard-szigetcsoportot 2018. március elsején hagyta el, majd 2018. július elsején érte el Grönlandon át a kanadai Ellesmere-szigetet.

A vad az egyik legnagyobb távolságot megtevő sarki róka lett, amelynek útját feljegyezték.

A kutatók a róka mozgását egy jeladóval követték figyelemmel, melyet 2017 júliusában helyeztek el az állaton annak eredeti életterének közelében, a Spitzbergák egyik gleccserénél. A róka egy darabig szülőhelye közelében maradt, majd útnak indult.

Vándorlása alatt a nagyjából kétéves állat naponta átlagosan 46,3 kilométert tett meg.

Légvonalban 1789 kilométernyi távolságra jutott szülőhelyétől. A tengerjégen át ért el Grönlandra, majd Észak-Amerikába.

A sarki rókák (Alopex lagopus) vastag bundájuknak köszönhetően birkóznak meg a szélsőségesen hideg éghajlattal. Négy évig élnek, többnyire halakkal, tengeri madarakkal és lemmingekkel táplálkoznak.

Nem tudni, miért hagyják el az otthonukul szolgáló régiót, hogy szaporodási helyszínt keressenek - közölték a kutatók.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.