Csillagászat

Keresik az izraeli holdszonda meghibásodásának okát

Végleg eltűntek a jelei.

2019.04.13 21:30MTI

Keresik az okát az izraeli "űrközpontban" az első magánvállalkozásban készült holdszonda meghibásodásának, amely miatt a Beresit becsapódott a Holdba - jelentette a katonai rádió pénteken.

A csütörtök esti leszállási művelet során a Holdtól 14 kilométerre a Beresit hajtóműve váratlanul kikapcsolt, a holdszonda kapcsolata először megszakadt, majd ismét helyreállt a földi irányítással. Rövid idővel később azonban végleg eltűntek a jelei.

A szakemberek szerint nem sikerült eléggé lelassítani a járművet, amely így belecsapódott a Hold felszínébe és összetört. A hiba okát egyelőre nem tudják a szakemberek, de megpróbálják megismerni az adatok elemzésével.

Az űrjárművet megalkotó SpaceIL nevű vállalkozás elnöke, Morris Kahn dél-afrikai-izraeli milliomos üzletember azt nyilatkozta a Jediót Ahronót című újság honlapjának, a ynetnek, hogy ezzel együtt óriási eredményt értek el, és megköszönte a Beresit építésében részt vevő mérnökök munkáját.

Ofer Doron, az Israel Aerospace Industries állami repülőgépgyár űrkutatási programjának vezetője leszögezte, hogy a holdszonda a hajtómű ideiglenes leállása miatt túl gyorsan haladt, és ezért zuhant a Hold felszínére a leszállás eredetileg tervezett helyénél, az amerikai Apolló-11 űrhajó 1969-es landolásának helyszínénél.

"A sebességet csökkentő egyik műszer ismeretlen okból elromlott, ez indította el a hibák láncolatát. De messze ez volt az eddigi legkisebb, mindössze mosógép nagyságú, és a legolcsóbb űrjármű, amellyel valaha is eljutottak a Holdig" - vélekedett a szakember.

A tervezett Holdra szállást az irányító központban nézte Benjámin Netanjahu miniszterelnök családjával. "Újra megpróbáljuk" - mondta a kudarc után Netanjahu. "Megérkeztünk a Holdra, de legközelebb kényelmesebben akarunk landolni" - tette hozzá.

Reuven Rivlin államelnök rezidenciáján gyerekek körében követte az eseményeket. A becsapódás után méltatta az elért eredményt, vigasztalta, lelkesítette és bátorította közönségét.

Izrael azt remélte, hogy az Israel Aerospace Industries állami repülőgépgyár és a SpaceIL nevű izraeli magánvállalkozás közös űrjárműve képes lesz végrehajtani azt, amit eddig csak az Egyesült Államoknak, Kínának és Oroszországnak sikerült.

Az űrhajót három mérnök kezdeményezésére kezdték építeni, akik a Google versenyére neveztek be, amelyet kilenc évvel ezelőtt Holdon landoló űrhajó építésére írtak ki. Ennek a versenynek tavaly lejárt a határideje győztes kihirdetése nélkül, de az eredetileg húszmillió dolláros díjat kiosztani készülő alapítvány bejelentette, hogy Holdat érése esetén egymillió dollárral jutalmazza a Beresitet. A becsapódás után közölték, hogy az utolsó manőver kudarca ellenére átadják ezt az összeget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.