Történelem

Az inkák csak folytatták a véráldozatot

Az inkák előtti időkbe nyúlik vissza az áldozati ajándékok bemutatásának gyakorlata Bolíviában.

2019.04.05 05:30MTI

Már nagyjából 500 évvel az inkák felbukkanása előtt ismerték az áldozati ajándékok bemutatásának gyakorlatát a bolíviai Titicaca-tóban elterülő Nap-szigetének (Isla del Sol) környékén élő népek.

"Az emberek gyakran az inkákkal hozzák összefüggésbe a Nap-szigetét, mivel az fontos zarándokhely volt számukra, és számos ceremoniális épületet, valamint áldozati ajándékot hagytak hátra a szigeten és annak környékén" - mondta Jose Capriles, a Pennsylvaniai Állami Egyetem antropológiaprofesszora. Hozzátette: "a kutatásunk azonban azt mutatja, hogy a Titicaca-tó környékén 500 és 1100 között virágzó Tiahuanaco állam lakói voltak az elsők a régióban, akik értékes tárgyakat ajánlottak fel az istenségeknek".

Capriles rámutatott továbbá, hogy az inkák csupán a 15. században érkeztek meg a Titicaca-tó területére - írja a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Az Oxfordi Egyetemen dolgozó Christophe Delaere vezette kutatócsoport a Nap-szigetéhez közeli Khoa-zátonynál végzett víz alatti ásatásokat és térképezte fel a zátony területét.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) publikált tanulmány szerint a szakemberek különböző áldozati ajándékokat, köztük macska formájú tömjénégetőket, feláldozott fiatal lámák maradványait, aranyból, kagylóból és kőből készült díszeket találtak.

"Ezek a leletek, különösen a pumaformájú tömjénégetők nagy jelentőséggel bírnak, mivel segítenek jobban megérteni az Inka Birodalmat több száz évvel megelőző Tiahuanaco lakóinak rituális szokásait és vallását" - mondta Delaere.

A kutatók úgy vélik, az áldozati ajándékokat kifejezetten arra szánták, hogy elsüllyesszék őket. Capriles szerint a tárgyak mellett talált horgonyok azt sugallják, hogy hajókon tartott rituálék keretében dobták őket a vízbe.

A szakember hozzátette, hogy a Nap-sziget valószínűleg nem csupán a természeti szépségei miatt volt fontos Tiahuanaco lakói számára, hanem azért is, mert az Andok szívében helyezkedik el.

"Ez egy stratégiai és rituális szempontból is fontos terület volt" - mutatott rá Capriles. Hozzátette: "a korabeli vallási szakértők a Nap-szigeten és a Khoa-zátonynál tudtak összegyűlni a ceremóniákhoz".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.