Gyász

Meghalt Valerij Bikovszkij, az első szovjet űrhajós nemzedék tagja

Összesen huszonegy napot töltött a világűrben.

2019.03.28 10:19ma.hu

Nyolcvannégy éves korában szerdán meghalt az első szovjet űrhajós nemzedék tagja, Valerij Bikovszkij - közölte a Roszkoszmosz orosz űrkutatási állami vállalat.

Bikovszkij egyike volt annak a húsz szovjet katonai pilótának, akiket az űrhajózásra képeztek ki. Háromszor járt a világűrben, először 1963-ban a Vosztok-5 fedélzetén. Később, 1976-ban a Szojuz-22 űrhajó parancsnokaként, majd a Szojuz-31-es űrhajóval tartott a Szaljut-6 űrállomásra, amelynek ugyancsak parancsnoka volt. Összesen huszonegy napot töltött a világűrben.

Részt vett a szovjet hold-program kiképzési programjában is, mielőtt az Egyesült Államok megnyerte volna a holdra szállás dicsőségért a Szovjetunióval folytatott versenyt. Moszkva végül is törölte a holdra szállási terveit.

Bikovszkij halálának okáról nem számolt be az orosz űrügynökség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.