Egészség

Fontos fejlődési zavart mutatnának ki magyar kutatók csecsemőkorban

A kommunikációs nehézség az iskolai tanulmányok végzése is nehezebb.

2019.03.24 10:15Ma

Pár hónapos korban előrejelezhetővé tenné a nyelvi fejlődés sikerességét egy akadémiai kutatócsoport - mondta el az InfoRádió Szigma - a holnap világa című magazinműsorában Kas Bence, az MTA Nyelvtudományi Intézet tudományos főmunkatársa.

A szókincs elsajátításának van egy tipikus menete, hogy mikor milyen mérföldköveket érnek el a nyelvi fejlődésben, például egyévesen elkezdenek szavakat mondani - mondta a szakértő. Kas Bence hangsúlyozta: érdemes figyelemmel kísérni és dokumentálni ezeket a fejlődési szakaszokat, hiszen az esetleges késés zavart okozhat a későbbi fejlődésben, akár a gyermek iskolai tanulmányai során.

A fejlődési zavarok közé tartozik az autizmus, az értelmi képességi és a nyelvfejlődési zavar. Utóbbi esetében a gyerekek nem tudják a többiekhez hasonló tempóban és minőségben elsajátítani az anyanyelvüket, az ötévesek 7 százalékát érinti. Felismerni úgy lehet, hogy a zavarban szenvedő gyerekek később kezdenek el beszélni, mondatot alkotni, nehezebben bővül a szókincsük, de megértési nehézségeik is lehetnek. A beszédük sokszor rosszul érthető, ez akadályt jelenthet a kortársakkal történő kapcsolatépítésben és a felnőttekkel való kommunikációra. A kommunikációs nehézség az iskolai tanulmányok végzése is nehezebb - tájékoztatott a szakértő.

Az MTA Nyelvtudományi Intézet kutatási partnere az akadémia Természettudományi Központ Kognitív Tudományi és Pszichológiai Intézet egyik kutatócsoportjának. A két intézmény újszülött és pár hónapos korban mért elektrofiziológiai mérések alapján előre jelezni a nyelvi fejlődés sikerességét. A jelenlegi módszerekkel - szülői kérdőívek, megfigyelések és tesztek - alapján csupán 2-4 éves korban lehetséges ez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.