Kína

Megtalálták a világ legnagyobb lódarazsait

A lódarázs a világ egyik legveszélyesebb rovarja, fullánkja 6,35 mm hosszú. Mérge súlyos allergiás reakciót válthat ki.

2019.03.06 17:31ma.hu

Az ázsiai lódarázs egy új alfajára bukkantak rá Kínában, ezek lehetnek az eddig ismert legnagyobb lódarazsak. A 9,35 centiméter szárnyfesztávolságú példányt a kínai Jünnan tartományban, a mianmari határ mentén fedezték fel. A dolgozó darázs testének hossza 6 centiméteres, a kaptárának belső átmérője eléri a két métert.

A szakembereknek sikerült mintegy száz példányt begyűjteni a szokatlanul nagy ázsiai óriás lódarázsból (Vespa mandarinia). A tudósok úgy vélik, a faj királynője még nagyobb lehet.

Csao Li, a nyugat-kínai Szecsuán tartomány Rovarmúzeumának kurátora elmondta, hogy feltehetőleg a lódarázs egy új alfajára bukkantak a természettudósok. Mint hozzátette: a lódarázs a világ egyik legveszélyesebb rovarja, fullánkja 6,35 mm hosszú. Mérge súlyos allergiás reakciót válthat ki.

A lódarazsaknak 22 faját, több mint 5000 alfaját ismerik a kutatók. Az eddig talált legnagyobb lódarázs szárnyfesztávolsága 7,6 cm volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.