Tudomány

Eredménytelenül fejeződött be a kutatás Shackleton elsüllyedt hajója után

Ernest Shackleton 1915-ben elsüllyedt hajóját akarták megtalálni a Weddell-tenger fenekén, a kutatást azonban egy heti próbálkozás után le kellett fújni a szélsőségesre fordult időjárás és a víz alatti kutatórobot elvesztése miatt.

2019.02.14 22:30ma.hu

Eredménytelenül végződött a kutatás Shackleton elsüllyedt hajója után az antarktiszi jégtakaró alatt - adta hírül a BBC News csütörtökön.

A brit kutatók vezette nemzetközi tudományos expedíció Ernest Shackleton 1915-ben elsüllyedt hajóját akarta megtalálni a Weddell-tenger fenekén, a kutatást azonban egy heti próbálkozás után le kellett fújni a szélsőségesre fordult időjárás és a víz alatti kutatórobot elvesztése miatt.

Shackleton hajójának felkutatása évtizedek óta foglalkoztatja a történészeket és archeológusokat. Az idei expedíciónak a SA Agulhas II jégtörő hajóval sikerült elérnie azokat a koordinátákat, ahol a hajó egykori kormányosa és navigátora szerint az Endurance elsüllyedt.

"A csapat egyértelműen csalódott, hogy nem sikerült megtalálni az Endurance roncsait" - mondta el Mensun Bound, a Weddell-tengeri expedíció igazgatója. Shackelton leírása szerint az Endurance hullámsírja "a világ legrosszabb tengerének legrosszabb pontján" van, és a mostani expedíció terveit is felülírta a gyorsan mozgó jég, amit Shackleton "a Weddell-tenger pokoli körülményeiként" jellemzett - tette hozzá.

A SA Agulhas II jégtörő vasárnap érte el az Endurance utolsó feljegyzett tartózkodási helyét. A kutatók nyomban előkészítették az automata víz alatti kutatórobotot (AUV), hogy feltérképezze a háromezer méter mély tenger fenekét. Ám a robottal megszakadt a kapcsolat a 30 órás merülés után. Nem sikerült tisztázni, hogy ezt a jég okozta, vagy a robot valamilyen alkatrésze hibásodott meg, esetleg valamivel ütközött. Az utóbbi verzió a legvalószínűtlenebb, mivel a tengerfenék a térségben teljesen lapos.

Az önműködő robot az Ocean Infinity amerikai tengerkutató vállalkozás eszköze volt. A vállalat képviselője, Oliver Plunkett szintén csalódottságának adott hangot, amiért nem sikerült képeket készíteni a híres hajóroncsról.

A Weddell-tengeri expedíciónak csupán egyik külön vállalása lett volna Shackleton hajójának felkutatása. Az expedíció fő célja a régióban lévő Larsen C jégself tanulmányozása és vizsgálata volt a klímaváltozás szempontjából. Ezt a feladatot már január végére teljesítették. A munkában fontos szerephez jutott az AUV kutatórobot, amely képeket készített a jégself alatti tengerfenékről.

Shackleton expedíciója 1914 nyarán indult útnak azzal a céllal, hogy a Déli-sark érintésével átszelje a kontinenst. Az Endurance-t azonban a Weddell-tengeren körülzárta és összeroppantotta a jég, és a hajó elsüllyedt. Shackleton a legénységgel az Elefánt-szigetre menekült, majd segítségért indult, és végül sikerült minden emberét kimentenie 1916 nyarán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.