Régészet

Megtalálták Ausztrália elnevezőjének földi maradványait

Az Ausztráliát elsőként körbe hajózó és a földrésznek nevet adó angol tengerésztiszt, Matthew Flinders (1774-1814) földi maradványait azonosították a régészek London egy hajdani temetkezőhelyen a HS2 nagysebességű vasúti hálózat építési munkálatainak keretében.

2019.01.25 12:58MTI
hirdetés

A munkálatok során mintegy 61 ezer csontvázat fognak eltávolítani a St James's Gardens területéről, ahová az új vasúti hálózat állomását fogják megépíteni a Euston pályaudvar szomszédságában - írja a BBC hírportálja.

Az ásatási munkálatok tavaly októberben kezdődtek meg a területen.

A régészek tudták, hogy Flinderst annak idején a St James's Gardensben temették el, ám a kapitány sírköve a területen végzett átépítések áldozata lett a 19. században a Euston pályaudvar kibővítésekor, ezért korántsem sem volt biztos, hogy a híres tengerésztiszt maradványait sikerül azonosítani.

A szakemberek legnagyobb meglepetésére azonban Flinders maradványait hamar megtalálták, és a koporsóját díszítő ólomtáblán olvasható feliratból azt is megtudták, hogy a kapitányt 1814. július 23-án temették el.

A Lincolnshire-ből való Flinders nevéhez számos jelentős hajóút köthető, ezek közül is a legjelentősebb, amikor az Investigator kapitányaként elsőként hajózta teljesen körbe Ausztráliát, bizonyítva annak kontinens voltát. Ugyancsak az ő javaslatára kapta a földrész az Ausztrália nevet.

Flinders kapitány és a St James's Gardens többi halottjának földi maradványait újra el fogják temetni, ám a pontos helyszínt még nem jelentették be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.