Csillagászat

Mindjárt itt az év első meteorraja

Péntek hajnalban érkezik a Quadrantidák.

2019.01.03 15:10ma.hu

Még egy hónap sem telt el a Geminidák óta, péntek hajnalban máris érkezik a következő látványos égi jelenség, a Quadrantidák meteorraj, mely az év leglátványosabb csillaghullását hozhatja.

A meteorvadászoknak idén szerencséjük van, mert mivel január 6-án lesz újhold, a meteorrajt egészen jó körülmények között, sötét égbolton lehet majd figyelni. Ráadásul mivel a két másik nagy meteorraj, a Perseidék és a Geminidák idején növekvő Hold, illetve közel telihold lesz, várhatóan a Quadrantidák lesz az év leglátványosabb csillaghullása - írja égi kalendáriumában a Magyar Csillagászati Egyesület.

A meteorraj magyar idő szerint hajnali 3 óra 20 perckor éri majd el maximumát, ám ez csak rövid iedeig fog tartani, nagyon figyeljen tehát, aki nem akar lemaradni.

Átlagosan nagyjából óránként 120 meteor várható, de elég nagy a kilengés, akár 60-200 is előfordulhat egy óra alatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.