Gyász

Elhunyt Nancy Grace Roman, a 'Hubble anyja'

A NASA legendás női kutatója 93 éves volt.

2018.12.30 09:44ma.hu

Nancy Grace Roman a NASA egyik első vezető beosztású női kutatója volt. A "Hubble anyjaként" is emlegették, mivel a ma is aktív űrtávcső egyik fő tervezője volt. Az űrkutatásban elért eredményei mellett szószólóként sokat tett a nők tudományos szerepének növeléséért.

11 éves kora óta érdeklődött a csillagászat iránt. 1949-ben doktorált a Chicago Egyetemen, és 1959-ben csatlakozott a NASA-hoz. Nyugdíjba vonulásáig számos úttörő programban vett részt. Dolgozott a COBE csillagászati műholdon, melynek feladata a kozmikus mikohullámú háttérsugárzás vizsgálata volt, legismertebb projektje pedig a Hubble űrtávcső, amely közeli infravörös, látható fény és ultraibolya tartományban végez észleléseket. A Hubble első, talán legfontosabb vívmánya volt az igen távoli világűr megfigyelése, ami a világegyetem régebbi múltjának kutatásával egyenértékű.

A hatvanas-hetvenes években Nancy Grace Roman volt a NASA egyik legfontosabb embere, nélküle a Hubble első tervei és koncepciói nem válhattak volna valóra.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.