Régészet

Újabb szenzációs lelet került elő Pompejiben

Egy magas rangú katonatiszt felszerszámozott lovának megkövült maradványait találták meg egy fényűző külvárosi villa istállójában Pompeji ókori romvárosban.

2018.12.26 17:34MTI

A régészeti park igazgatója, Massimo Osanna szerint a Nápolyi-öbölre és Capri szigetére néző villa egy parancsnoki rangú katonatiszté lehetett, talán egy tábornoké. A telivér hátán megtalálták a fából készült nyerget, amelyet bronz berakások díszítenek.

A felszerszámozott ló mellett megtalálták két másik ló maradványait is. A felfedezést a hétvégén bejelentő igazgató szerint az állatokat a fojtogató vulkáni hamu vagy a forró kigőzölgés ölhette meg. A lovák nyilván nem tudtak kimenekülni az istállóból, amikor 79-ben kitört a Vezúv és maga alá temette a virágzó várost.

A freskókkal díszített és gazdagon bebútorozott, lépcsőzetes terasszal rendelkező villában már az 1900-as években is végeztek ásatásokat, de a helyet később visszatemették. Massimo Osanna reményei szerint a via di Civita Giuliana-i villát a nagyközönség is megtekintheti majd valamikor.

A romváros feltáratlan északi részén folyó ásatások idén már számos szenzációs leletet eredményeztek. Az igazgató közölte, hogy két millió eurót (650 millió forint) fordítanak az ásatások jövő évi folytatására.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.