Tudomány

Az első hangok a Marsról

A NASA az életben először rögzített hangot a Marson, amit most hallgatunk is.

2018.12.08 16:35ma.hu

November 26-án sikeresen landolt az InSight a vörös bolygón. A robot leszállóegység (tehát nem rover) 5 méteres mélységig fog lefúrni a talajba, hogy onnan mintát véve kiderüljön, mi is történt a bolygóval.

Az InSight a rá telepített eszközök segítségével hamar megkezdte munkáját, jöttek is a képek, illetve a marsi mozgást is mérni kezdte. Ekkor történt, hogy a hanghullám által keltett mozgást is befogta a  légnyomás-érzékelő, valamint a szeizmométer együttesen, így sikerült felvenni az InSight napelemei között átfújó marsi szelet.

A kalkulációk szerint a szél 16-24 km/h közti sebességgel fújhatott. A hallgatásához fülhallgató javasolt, a videón ikon jelzi, hogy folyamatos a hang, de a végén azért már jól lehet hallani a marsi szelet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.