Aukció

Csaknem 3 millió dollárért kelt el Einstein híres Isten-levele

A kézzel írott levélben a világhírű fizikus az emberi gyengeség termékeként veti el Istent, és küszködik zsidó identitásával.

2018.12.05 13:37MTI

Eredetileg egy-másfél millió dolláros árra számított az Einstein levelének árverezését szervező Christie's, de végül 2,89 millió dollárt (826 millió forint) kapott a keddi New York-i árverésen. A kéziratot 2008-ban 404 ezer dollárért vásárolta meg egy magángyűjtő egy londoni aukción.

A kézzel írott levélben a világhírű fizikus az emberi gyengeség termékeként veti el Istent, és küszködik zsidó identitásával.

A relativitáselmélet atyja halála előtt egy évvel írta az "Isten-levélként" emlegetett dokumentumot, amely egyedülálló bepillantást enged a világ egyik legbriliánsabb elméjének Istenről, vallásról, zsidóságról alkotott nézeteibe.

A Nobel-díjas fizikus 1954. január 3-án, egy évvel halála előtt vetette papírra a levelet, német nyelven. Sorait Erik Gutkind filozófusnak szánta, miután elolvasta a tudós Choose Life: The Biblical Call to Revolt (Válaszd az életet: a bibliai felszólítás a lázadásra) című könyvét.

"Az Isten szó számomra nem más, mint az emberi gyarlóságok kifejeződése és terméke, a Biblia pedig kétségkívül tiszteletre méltó, ám mégis primitív legendák gyűjteménye, amelyek emellett meglehetősen gyerekesek is. Legyen az bármily kifinomult is, semmilyen magyarázat sem tud meggyőzni ennek ellenkezőjéről" - írta a német származású tudós, aki 1921-ben kapott fizikai Nobel-díjat.

Tavaly októberben Jeruzsálemben a várt 5-8 ezer dollár helyett 1,56 millió dollárért (437 millió forint) kelt el Einsteinnek a boldogság titkáról kézzel írt, mindössze két rövid mondatból álló eszmefuttatása. A feljegyzést 1922-ben adta Albert Einstein egy küldöncnek borravaló helyett Tokióban, ahol előadó körúton járt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.