Összekapcsolódás

Dokkolt az űrállomással a Szojuz MSZ-11 űrhajó, fedélzetén három űrhajóssal

A legénység a tervek szerint 194 napig tartózkodik majd a világűrben és 48 tudományos kísérletet fog végrehajtani.

2018.12.03 20:41MTI

Összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással hétfőn a Szojuz MSZ-11 orosz űrhajó, fedélzetén az orosz Oleg Kononyenko, az amerikai Anne McClain és a kanadai David Saint-Jacques űrhajóssal - jelentették orosz hírügynökségek.

A legénység a tervek szerint 194 napig tartózkodik majd a világűrben és 48 tudományos kísérletet fog végrehajtani. Az új űrhajós-triót az űrállomáson az orosz Szergej Prokopjevből, az amerikai Serena Aunón-Chancellorból és a német Alexander Gerstből álló személyzet fogadta amely, a tervek szerint december 20-án tér majd vissza a Földre.

Kononyenko és Prokopjev a tervek szerint december 11-én űrsétát tesz, és kívülről vizsgálja meg az űrállomáshoz csatlakoztatott Szojuz MSZ-9 űrhajón keletkezett lyukat, amelyet a sajtóban megjelent értesülések szerint fúró is okozhatott. A két orosz űrhajós mintát vesz az űrszerkezet meteoritvédelmi ernyőjéből, amelyet vissza fognak juttatni a Földre.

A hétfői volt az első űrhajós-felbocsátás azt követően, hogy október 11-én Bajkonurban balesetet szenvedett a Szojuz-FG hordozórakéta. Akkor, nem sokkal a felbocsátása után kényszerleszállást kellett végrehajtania a Szojuz MSZ-10 orosz űrhajónak, a fedélzetén Alekszej Ovcsinyinnel és Nick Hague-gel. Az orosz és az amerikai űrhajós épségben ért földet az ejtőernyővel fékezett visszatérőkabinban. Embert szállító orosz űrhajóval korábban 35 évig nem történt baleset a felbocsátáskor.

A vizsgálóbizottság megállapította, hogy az októberi balesetet az első és a második fokozat szétválását jelző egyik szenzor meghibásodása okozta. A szerkezet a végső összeszereléskor, a bajkonuri kilövőállásnál sérült meg.

A hétfőn felbocsátott Szojuz MSZ-11 űrhajót Szojuz-FG hordozórakéta állította Föld körüli pályára. A Nemzetközi Űrállomásra kizárólag Szojuz űrhajókkal jut fel személyzet, amióta az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) kivonta a forgalomból az űrsiklókat.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.