Csillagászat

Történelmi földközelsége felé közeledik a Wirtanen-üstökös

Olyannyira, hogy december közepén várhatóan szabad szemmel is megfigyelhető lesz!

2018.11.01 11:25ma.hu

A Jupiter üstököscsaládjához tartozó 46P/Wirtanen-üstökös történelmi földközelsége felé tart, és már jelenleg is nagyon aktív. December közepén fényszennyezéstől mentes helyről várhatóan szabad szemmel is megfigyelhető lesz - írta Tóth Imre a csillagaszat.hu-n.

A 46P/Wirtanen-üstökös megismerésének története 1948. január 17-én kezdődött, amikor Carl Alvar Wirtanen (1910-1990) finn gyökerekkel rendelkező amerikai csillagász a kaliforniai Lick Obszervatórium 51 cm-es f/7,4 fényerejű Carnegie-asztrográfjával egy 16 magnitúdó fényességű, halvány üstököst fedezett fel fotografikusan egy január 15-én készült felvételen. Az üstökös akkor az 1948b ideiglenes jelölést kapta, ma 46P/Wirtanen üstökösként, röviden 46P üstökösként tartják számon.

NASA/JPL SSD alapján, Marylandi Egyetem

A 46P/Wirtanen-üstökös elliptikus pályája a földpálya (ekliptika) síkjába vetítve (vöröses-barna vonal). A nagybolygók (Merkúrtól a Jupiterig) pályáit fekete vonalak jelzik. A bolygók és az üstökös pozícióit az üstökös 2018. december 16-i földközelsége idejére piros korongok jelenítik meg.

Viszonylag nagyobb látszó fényességét az okozza, hogy a napközelség után négy nappal, december 16-án 11,6 millió km-re, azaz mintegy 30-szoros Föld-Hold közepes távolságra megközelíti bolygónkat, ami rendkívüli, történelmi mértékű közelségnek számít az üstökös történetében.

Ez a kép még októberben készült - Yasushi Aoshima, spaceweather.com

Azért is volt fontos a Wirtanen-üstökös HST-vel való megfigyelése, mert ez az égitest volt az elsődleges célpontja az ESA (Európai Űrügynökség) Rosetta üstökösszondájának. Mivel a szonda az Ariane hordozórakéta még időben észrevett hibája miatt az először tervezett 2003-as időpontban nem indulhatott útjára, a 46P helyett végül a 67P/Churyumov-Gerasimenko-üstökös lett a Rosetta új úti célja.

A Wirtanen-üstököst a mostani földközelsége idején azért is kiemelten fontos megfigyelni, mert a NASA tervezett Comet Hopper űrmissziójának lesz a célpontja, így a Rosetta elmaradt vizsgálatait a NASA-szonda végezheti majd el.

Hol kereshető fel az égen a 46P/Wirtanen-üstökös?

Novemberben még túl délen lesz az északi félteke megfigyelői számára. A Fornax (Kemence) és Eridanus (Eridanus-folyó) vidékén mozog, de a hónap végén már az Eridanusból észak felé veszi az irányt a Cetus (Cet), majd a Taurus (Bika) irányába. A decemberi földközelsége idején a Bikában, a Fiastyúk (Plejádok) nyílthalmaztól kelet felé lesz majd látható, ami miatt igen "fotogén" lesz a nagy látómezejű asztrofotók készítéséhez. December végén már az Auriga (Szekeres), januárban a Lynx (Hiúz) irányába veszi útját, a jövő év tavaszán az Ursa Major (Nagymedve), Leo Minor (Kis Oroszlán) és Leo (Oroszlán) csillagképekben kereshető fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.