Elképesztő leletek

Az Újasszír Birodalom egyik jelentős közigazgatási központját tárták fel az ELTE kutatói

A 30 méter magas romdomb az Újasszír Birodalom (Kr. e. 9-7. század) egyik jelentős tartományi központját rejti.

2018.10.13 16:42MTI
MTI Fotó: ELTE

Az iraki kurdisztáni Grd-i Tle településdombja 2018. szeptember 20-án. A területen az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Iraki Kurdisztáni Régészeti Expedíciója végez feltárás. A régészeti ásatás helye az i.e. 7. évezredtől a 19. századig szinte folyamatosan lakott volt. A 30 méter magas romdomb az Újasszír Birodalom (Kr. e. 9-7. század) egyik jelentős tartományi központját rejti.

Háttérben a Makuk-hegy

MTI Fotó: ELTE


MTI Fotó: ELTE

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Iraki Kurdisztáni Régészeti Expedíciója által feltárt szír sörfőző edények az iraki kurdisztáni Grd-i Tle településdombján 2018. szeptember 20-án.

MTI Fotó: ELTE


MTI Fotó: ELTE


MTI Fotó: ELTE

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Iraki Kurdisztáni Régészeti Expedíciója által feltárt szír bronzcsengő (j) és karneolgyöngy (b) az iraki kurdisztáni Grd-i Tle településdombján 2018. szeptember 24-én.

A képen az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Iraki Kurdisztáni Régészeti Expedíciójának ásatási munkásai láthatóak, ahogyan egy asszír háztartási edényt mutatnak a feltárás helyén, az iraki kurdisztáni Grd-i Tle településdombján 2018. szeptember 26-án. A régészeti ásatás helye az i.e. 7. évezredtől a 19. századig szinte folyamatosan lakott volt. A 30 méter magas romdomb az Újasszír Birodalom (Kr. e. 9-7. század) egyik jelentős tartományi központját rejti.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.