Csillagászat

Csodálatos, ahogy a napfény megcsillan a Földön - így még sosem látta a Szent Lőrinc-öblöt!

Az űrhajósok látványos felvételeket készíthetnek a Földről, ha a Nap fénye megcsillan valamilyen vízfelületen. Ezúttal a Szent Lőrinc-öböl vizén.

2018.09.30 10:08ma.hu
hirdetés

A bemutatott felvételt a Nemzetközi Űrállomás (ISS) 56. állandó személyzetének egyik űrhajósa készítette, 2018. július 5-én. A felvétel készítésekor az ISS az Egyesült Államok Massachusetts állama fölött repült, ettől a helytől mintegy 1700 kilométerrel északkeletre csillan meg a napfény a tenger vizén. Bár a kép jelentős részét felhő takarja, a szárazföld egy része felismerhető. Balra a Labrador-félsziget keleti partja látható, jobbra Új-Fundland, pontosabban a sziget nagy északi félszigete (Great Northern Peninsula). A vízfelület a Szent Lőrinc-öböl északkeleti nyúlványa (a Belle-szigeti szoros, Strait of Belle Isle), ahol pedig a legfényesebben csillog a tenger vize, felismerhető a kis, lakatlan Belle-sziget (Belle Isle) - írta az Űrvilág.

Az ISS 56. személyzete egyik tagjának látványos felvétele a kanadai Szent Lőrinc-öböl északkeleti részéről. A tájékozódást a feliratok segítik. (Kép: NASA EO / JSC)

A felvétel bravúrosnak és szerencsésnek mondható, mert a gyakori felhőborítottság ezen a területen általában megakadályozza a felszín fényképezését. Emellett a napfény tükröződési pontja csak nagyon rövid ideig esett pontosan a tengerszoros vizére. Az ISS alatti pontból (Massachusetts) nézve ekkor még csaknem háromnegyed óra volt hátra napkeltéig (a Nap kb. 10 fokkal a látóhatár alatt tartózkodott), az ISS magasságából azonban az űrhajósok éppen a látóhatár fölött látták a Napot, így csillanhatott meg fénye a tenger vizén. A kép bal oldalán (Quebec, illetve Labrador és Új-Fundland tartományok fölött) több kondenzcsík látható, erre vezet ugyanis a Nyugat-Európát az USA keleti partvidékével összekötő, forgalmas légi folyosó.

A felvétel 145 mm-es fókusztávolságú Nikon D4 digitális fényképezőgéppel készült, és ISS056-E-77502 katalógusszámon található meg a NASA Gateway to Astronaut Photography of Earth képgyűjteményében.

A Belle-sziget ugyancsak az ISS-ről, de 2006-ban készült felvételen. A kép bal alsó sarkában a nyíl (Strait Current) a Belle-szigeti szoros felől jövő tengeráramlás irányát mutatja


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.