Fúróval okozhatták

Űrsétán is megvizsgálják a sérült Szojuzt

Két orosz űrhajós november 15-én tesz űrsétát, amely során a sérült rész feletti hőszigetelő burkolatot eltávolítva vizsgálják meg a sérülést.

2018.09.19 12:37MTI

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén szolgálatot teljesítő két orosz űrhajós november 15-én tesz űrsétát, amely során a sérült rész feletti hőszigetelő burkolatot eltávolítva vizsgálják meg a sérülést.

Az ISS-en tartózkodó űrhajósok augusztus végén légnyomáscsökkenést érzékeltek a fedélzeten, majd megállapították, hogy mintegy két milliméteres lyuk, illetve hajszálrepedés van a Szojuz űrhajó burkolatában. Az asztronautáknak sikerült behegeszteniük a rést, és helyreállítaniuk a légnyomás normális szintjét.

Eleinte mikrometeorit becsapódására gyanakodtak, majd kiderült, hogy fúróval okozták a sérülést, amelynek nyomát az űrhajósok megpróbálták beragasztani, de a ragasztó idővel levált az alumíniumfalról, és az kabinból szivárgott a levegő.

Az orosz űrkutatási hivatal vizsgálóbizottságot hozott létre, hogy kiderítse miként keletkezett hajszálrepedés a Szojuz MSZ-09 űrhajó burkolatán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.