Történelem

Megoldották Caravaggio halálának évszázados rejtélyét

Az olasz festő fogmintáit elemezve állapították meg halálának okát.

2018.09.19 08:11MTI

A Staphylococcus aureus baktérium okozta fertőzésben halt meg Caravaggio olasz festő 1610-ben - állapították meg francia és olasz kutatók, jelentette az MTI.

Michelangelo Merisi da Caravaggiónak (1571-1610), a neves barokk festőnek viharos élete volt, rendszeresen keveredett csetepatékba. 1606-ban egy verekedésben megölt egy embert, és ezért el kellett menekülnie Rómából.

Négy évvel később térhetett vissza, amikor a pápa megkegyelmezett neki. Úton Rómába, a toszkánai Porto Ercoléban meghalt, a korabeli kórházi feljegyzések szerint halálát maláriás fertőzés okozhatta. Más feltételezések szerint azonban vagy meggyilkolták, vagy szifiliszben, esetleg ólommérgezésben halt meg.

A modern festészet atyjának tartott képzőművészt a toszkánai kikötőváros köztemetőjében földelték el. Csontjait 2010 nyarán azonosították olasz leszármazottai DNS-mintáinak segítségével. Porto Ecolében 2014-ben síremléket emeltek neki.

A mediterrán térségben előforduló betegségekkel foglalkozó marseille-i egyetemi kórház (UHI) olasz antropológusokkal és egy mikrobiológussal az olasz festő fogmintáit elemezve állapította meg halálának okát az intézmény közleménye szerint.

A véredényekben gazdag fogbelet elemezték, és megállapították, hogy a Staphylococcus aureus baktérium okozott fertőzést nála.

Ez a baktérium a Staphylococcus nemzetség egyik leggyakoribb gennykeltő baktériumának tekinthető, de jelentős szerepet játszik az ételmérgezésekben és kórházi járványokban. A kórokozó megtalálható egészséges emberek bőrén, orrnyálkahártyáján és székletében is.

Caravaggiót a halála előtti évben üldözői Nápolyban megtalálták, és súlyosan megsebesítették. Felépülése után indult Rómába, de Porto Ercoléban meghalt.

A kutatók bejelentették, hogy eredményeiket részletesen bemutatják ősszel a The Lancet című orvosi folyóiratban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.