Régészet

Újabb szfinxre bukkantak Egyiptomban

A mészkőből készült szoborra a Kom Ombo templomnál végzett talajvíz-elvezetési munkálatok során találtak rá.

2018.09.17 15:16MTI

Egyiptomi régészek emberfejjel ábrázolt szfinxre bukkantak az ország déli részén található Asszuán városában. A szobor valószínűleg a Ptolemaiosz-korból származik.

A mészkőből készült szoborra a Kom Ombo templomnál végzett talajvíz-elvezetési munkálatok során találtak rá - közölte Mosztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelső Régészeti Tanács vezetője.

Az uralkodói hatalom és az erő megtestesülését ábrázoló szfinxszobrok az óbirodalmi IV. dinasztia (Krisztus előtt 2639-2504) korától ismertek Egyiptomban. A legnagyobb szfinx, a gízai nagy szfinx, amely mintegy 70 méter hosszú és 20 méter magas, Khephrén fáraó völgytemploma mellett található a Nílus-völgyében. Kora 4500 évre tehető.

A most felfedezett szfinx a szakemberek feltételezése szerint a Ptolemaiosz-dinasztia korából származik. A Ptolemaida-dinasztia egy hellenisztikus királyi család volt, amely majdnem 300 éven keresztül irányította Egyiptomot, Krisztus előtt 305-től 30-ig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.