Régészet

Legendás maja király szobrát találhatták meg Mexikóban

A szoborfej mellett állatcsontokat, cserépfigurákat és edényeket is találtak.

2018.08.27 12:51MTI

A legendás Pakal maja király megközelítőleg életnagyságú fejszobrára helyreállítási munkálatok során bukkantak rá a régészek Palenque romvárosban. A szoborfej mellett állatcsontokat, cserépfigurákat és edényeket is találtak. A felfedezésről a Mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet számolt be a napokban.

Nagy Pakal király (K’inich Janaab’ Pakal) időszámításunk szerint 603 és 683 között élt, a gipszszobor arca pedig egy idős emberé: a régészek szerint valószínűleg a nyolcvanévesen meghalt királyé. A Palota – El Palacio – nevű épületegyüttes alatt a kutatók egy oltárt fedeztek fel, ahol a fejszobor mellett állatcsontokat, cserépfigurákat és edényeket is találtak.

A dél-mexikói Chaipas államban található Palenque az egyik legfontosabb régészeti lelőhely az országban, az UNESCO kulturális világörökség része. Palenque ma ismert formája a 611-ben megkezdett újjáépítés során alakult ki. Városi, kulturális és építészeti értelemben a Krisztus után 615 és 800 közötti időszakban élte virágkorát. Ekkor épültek fel a település legfontosabb létesítményei, és ebből a korszakból származnak azok a szövegemlékek, amelyek a város uralkodóinak nevét és cselekedeteit örökítették meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.