Telstar-19V

Rekordnagyságú műholdat lőttek fel SpaceX Falcon-9 rakétával

A kanadai geostacionárius távközlési műhold a SpaceX Falcon-9 rakétájával indult Floridából. Tömege rekordnagyságú a maga kategóriájában.

2018.07.23 05:34ma.hu

A startot Cape Canaveral 40-es indítóhelyéről július 22-én, magyar idő szerint 7:50-kor hajtották végre. A Falcon-9 rakéta legújabb, Block 5-ös jelzésű változatát használták, a májusi bemutatkozása után most második alkalommal. Az első rakétafokozatot az Atlanti-óceánra küldött úszó platformra hozták vissza.

A Telstar-19 VANTAGE (röviden Telstar-19V) a kanadai Telesat műholdüzemeltető két új távközlési holdjának az egyike, amelyeket idén nyáron a SpaceX rakétáival szeretnének pályára állítani. A másik, a Telstar-18V a jelenleg érvényes menetrend szerint legkorábban augusztus 17-én indulhat, ugyaninnen.

Miután eléri majd végleges pályáját az Egyenlítő fölött 36 ezer km magasan húzódó geostacionárius körpályán, a Telstar-19V 63° nyugati hosszúság fölött állomásozik majd. (A geostacionárius pályán a műholdak keringési ideje megegyezik a Föld tengely körüli forgási idejével, így a felszínről nézve ezeknek az űreszközöknek nem változik az égi helyzete.) Ugyanebben a pozícióban műhködik a 2011-ben felbocsátott Telstar-14R is. Az új kanadai üzemeltetésű távközlési hold fedélzetén Ku- és Ka-sávú transzpondereket helyeztek el. Lefedettségi területe Kanada északi vidékeitől Dél-Amerikáig húzódik, felhasználói számára szélessávú adatátvitelt biztosít majd. Ugyancsak kiszolgálja majd az Atlanti-óceán fölött, Amerikai és Európa között repülő utasszállító képeket, fedélzeti internetes elérést biztosítva.

A Telstar-19V indítása volt idén a 13. a SpaceX naptárában. Ha minden jól megy, a következőre sem kell sokat várni. A Falcon-9 már három nap múlva újra szolgálatba léphet, igaz, a túlsó partról, a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontról. Júlus 25-én az Iridium alacsony pályás mobil kommunikációs műholdrendszerének újabb tíz új generációs tagja startolhat. Cape Canaveral legközelebb augusztus elején láthat Falcon-9 indítást, egy indonéz távközlési holddal (Telkom-4).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.