Csillagászat

Berobbantották a leghíresebb rakétaindító ikertornyot a floridai bázison - videó

Az Egyesült Államok Légierejének (USAF) rakétaindításra szolgáló bázisán bontás helyett robbantással semmisítették meg a feleslegessé vált tornyokat.

2018.07.15 09:27ma.hu

Irányított robbantással rombolták a földig a 17-es indítóállás (Launch Complex 17) két tornyát (LC–17A és LC–17B) a Cape Canaveral légierőbázisán, amely az Egyesült Államok Légierejének (USAF) egyik legnagyobb, rakétaindításra szolgáló bázisa. LC–17A és LC–17B állomások korábban Thor ballasztikus rakéták, az utóbbi időszakban a Delta–2 rakéták indítására szolgáltak, innen indult útnak többek között a Dawn űrszonda és a Kepler űrtávcső is, akárcsak a marsjárók, mint a Spirit és az Opportunity.

Mindazonáltal 2011 óta a Deltákat már az Egyesült Államok második legnagyobb rakétakísérleti központjából, a Csendes-óceán partján fekvő Vandenberg légitámaszpontról küldik fel. Az 1958-as ikerindítóállomások éppen ezért már igen réginek számítanak, 2012 óta használaton kívül voltak, viszont az új Hold-misszió teszteléséhez szükség van nem kis területre, így csináltak neki helyet.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.