Állati

Négyes ikrekkel gyarapodott a Nyíregyházi Állatpark vörös varicsapata

Átestek életük első orvosi vizsgálatán a Nyíregyházi Állatparkban korábban született vörös vari (Varecia rubra) négyes ikrek.

2018.06.21 13:28MTI
MTI/Balázs Attila

A jelenleg hathetes makik közül ketten hímek, ketten pedig nőstények. A különleges makifaj tenyészpárja az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett lengyel és cseh állatkertekből Nyíregyházára - közölte Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark osztályvezetője-szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Elmondta, a kicsik száz nap vemheség után születtek meg, eleinte az anyaállat sokat tartózkodott kölykei mellett, hogy szoptassa és melengesse őket. Az utódok most már a felnőttekhez hasonló ügyességgel mozognak, az anyatej mellett pedig már az édes lédús gyümölcsöket is kóstolgatják.

MTI/Balázs Attila

A vari a világ legnagyobb termetű makifaja. A többi makitól eltérően nem hordozza kicsinyeit a testén, hanem a saját maga építette fészekben hozza világra fejletlen utódait, akik másfél-kéthetes korban merészkednek ki először a biztonságot nyújtó menedékből. Kommunikációjukban a hangjelzések a legfontosabbak: olyan harsogó kiáltásuk van, mint egy horrorfilm hangeffektusai - olvasható a közleményben.

A különleges fajnevet a bennszülöttek adták nekik. Napimádó szent állatnak, Vari candanas-nak nevezték őket, mivel előszeretettel sütkéreznek úgy, hogy arcukat a nap felé fordítják. Szent állat mivoltuk évszázadokig védelmet nyújtott nekik élőhelyükön, ám a civilizáció megszüntette ezt a védettséget, így napjainkban az orvvadászat és élőhelyeik erőteljes csökkenése miatt állományaik folyamatosan csökkennek.

Jelenleg a Természetvédelmi Világszövetség kritikusan veszélyeztetett fajnak minősítette a fajt, ezért is fontos a zárt tartási körülmények közötti szakszerű tenyésztésük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.