Állatvilág

A túl sok szex miatt halhat ki két erszényes faj

A klímaváltozás, élőhelyeik elvesztése és a betegségek mellett a túlzásba vitt párzások is veszélyeztetik az erszényesnyestfélék családjába tartozó kistestű ragadozófajokat. A tudósok attól tartanak, hogy hamarosan kihalhatnak.

2018.05.16 19:12MTI

A 2013-ban Queensland állam magasabban fekvő, csapadékosabb térségeiben felfedezett ezüstfejű erszényesnyest és a 2014-ben felfedezett feketefarkú erszényesnyest öngyilkosan hosszú párzási szokásairól vált közismertté. A Queenslandi Műszaki Egyetem emlőskutatója szerint az állatok „eszeveszettek”: egyik párzásból a másikba esnek. A teljesen egészséges hímek a kutatók szeme láttára hullanak el a kéthetes párzási időszakban a déli félteke egy kietlen térségében.

A túl sok párzás miatt és a riválisokkal vívott harcban az állatok szervezetében túl sok tesztoszteron hormon termelődik, ami megakadályozza, hogy egy stresszhormon kikapcsoljon, és ezáltal megsemmisülnek a hímek szervei, és elpusztulnak – magyarázta az emlőskutató.

A hímek ebben az időszakban nappal is botorkálnak, nőstények után kutatva, holott éjszakai állatok. A megfigyelők vérző testű, kihullott szőrű egyedekről számolnak be.

Míg a nőstények életkora általában két év, a hímek elpusztulnak még az első születésnapjuk előtt. A nőstények több mint fele egyszer fial, hat-tizennégy kicsit hoznak a világra.

Queensland három térségében élnek ezek a fajok, a becslések szerin populációjuk kevesebb mint 250 hím és nőstény. Andrew Baker, aki részt vett mindkét faj felfedezésében, úgy véli, hogy a populáció tízszer nagyobb lehetett egy évtizede.

A szakértő és kutatócsoportja verseny fut az idővel újabb populáció felkutatására, hogy tanulmányozhassák, miként lehetne megvédeni az erszényesnyestek élőhelyeit és megmenteni a fajokat.

A tudós kettős tragédiaként tekint arra, hogy miközben csak a közelmúltban fedezték fel ezt a két fajt, elveszíthetik ezeket az erszényeseket Ausztráliában, ahol a legmagasabb az emlősök kihalásának az aránya a Földön – tette hozzá a tudós.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.