Hamarosan itt vannak az Orionidák kuzinjai

Lángra lobban az ég: érkeznek az Éta Aquaridák

Érkezik a május meteorraja!

2018.05.05 04:25ma.hu

Ha itt a tavasz, és itt a május, akkor itt vannak az Éta Aquaridák! Május 5-én és 6-án éri el bolygónkat a raj, de minden évben április 19. és május 28. közötti időszakban meg lehet csodálni. A meteorraj a Halley-üstökösből származik. Ily módon, amikor egy ilyen meteor "lángra lobban" bolygónk légkörében, valójában a Halley-üstökös egy-egy darabkáját látjuk elégni.

A raj őszi párja az októberi Orionidák, az üstökös pályája ugyanis kétszer is metszi a Föld pályáját. A meteorrajt 1839-ben fedezte fel Edward C. Herrick, de csak egy 1911-es tanulmány vetette fel az Orionidák Éta Aquaridákkal való kapcsolatát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.