Gyász

Megvan, mikor búcsúztatják Magyari Béla kiképzett űrhajóst

A család azt kéri a gyászolóktól, hogy egy szál virággal róják le tiszteletüket az elhunyt emléke előtt.

2018.05.03 11:10MTI

Jövő pénteken délben a Fiumei úti sírkert ravatalozójában katonai tiszteletadással búcsúztatják Magyari Béla nyugállományú ezredest - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtökön az MTI-t.

A család azt kéri a gyászolóktól, hogy egy szál virággal róják le tiszteletüket az elhunyt emléke előtt - tették hozzá.

Magyari Béla hosszan tartó betegség után, életének 69. évében, április 22-én virradóra hunyt el. A kiképzett űrhajóst a HM és a Magyar Honvédség saját halottjának tekinti.

Farkas Bertalant választották ki az űrrepülésre, de Magyari Bélának ugyanúgy végig kellett csinálnia a kiképzést, végig készen állt a helyettesítésre. 1980. május 26-án a földi irányítóközpontból izgulhatta végig Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov űrrepülőgépének fellövését. A moszkvai irányítóközpontból tartotta a kapcsolatot Farkas Bertalannal, közben közvetített is a Magyar Televíziónak.

Magyari Béla 1992-ben ismét a honvédséghez került, akkor már a MiG-21-es vadászrepülők fejlesztésével foglalkozott. Magyari Béla 1994-től volt tagja a Magyar Űrkutatási Tanácsnak, 2001 és 2006 között a Magyar Asztronautikai Társaság elnöke volt. Számos szakkönyv szerzője, gyakori vendége volt az űrhajózással és űrkutatással foglalkozó rendezvényeknek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.