Gyász

Elhunyt Magyari Béla kiképzett űrhajós

68 éves korában elhunyt Magyari Béla kiképzett űrhajós.

2018.04.23 13:51ma.hu

Magyari Béla Farkas Bertalan tartalékaként kiképzést kapott, a Szojuz-36 tartalék személyzetének tagja volt. Hosszú betegség után hunyt el, 68 évesen - írja a Privátbankár.

Magyari Béla 1949-ben született Kiskunfélegyházán. 1972-ben repülőtiszt lett, Farkas Bartalannal együtt húzták fel a pilótacsizmát. Pápára kerültek, MiG-21-esekkel repültek.

A Szovjetunió és a kelet-európai országok közös Interkozmosz űrkutatási programjában lehetőség nyílt a tagországoknak is asztronautát juttatni az űrbe egy-egy szovjet űrhajós társaságában, és erre két magyar jelöltet találtak: Magyari Béla és Farkas Bertalan 1978-ban utazhatott el Csillagvárosba, hogy kétéves asztronautakiképzésen vegyenek részt. Magyari végül a másik kiképzett magyar űrhajós lévén tartalékosként került a programba, aki mindvégig készen állt a helyettesítésre, végül azonban nem ő lett az, akit felbocsátottak a Szojuz-36 fedélzetén a világűrbe 1980. május 26-án. Dacára annak, hogy a világűrbe végül nem jutott fel, 1980-ban - Farkassal együtt - megkapta a Magyar Népköztársaság Űrhajósa kitüntetést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.