Elképesztő felvétel

Így füstöl a jégtorony az Antarktisz aktív tűzhányóján

A rendkívüli természeti képződmény az Erebuson látható.

2018.04.21 07:35ma.hu
hirdetés

Különleges gázkiáramlási jégtorony látható az Antarktisz aktív tűzhányóján, az Erebuson - írta Harangi Szabolcs, a Tűzhányó Blog egyik szakembere.

George Steinmetz felvétele


Az Erebus bolygónk legdélebbi aktív vulkánja, magassága 4023 méter, ebből 206 a víz alatt van, az Antarktisz legnagyobb bemélyedését, a Ross-tenger bejáratát őrzi. Lávája nagy, rombusz alakú földpátkristályokat tartalmaz, amelyekhez hasonlót csak a Kenya-hegy (Kenya legmagasabb, Afrika második legmagasabb hegye) és a csádi Toussidé csúcsánál találtak. Összetétele miatt a láva kevésbé folyékony, mint a többi lávató esetében, ami magyarázatot ad a láva gáztalanodásának rendkívül intenzív voltára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.