Állati

Szabadon engedik a meleg keselyűpár 'fiókáját'

A pár tagjai egymást váltva ültek a tojáson, amíg abból ki nem kelt a fióka. A két apamadár később ugyancsak egymást váltva etette a kicsit a visszaöklendezett táplálékkal.

2018.04.17 10:59MTI

Szabadon engedik az amszterdami állatkert két fakó keselyűjét (Gyps fulvus), amelyek közül az egyiket két, évek óta tartós párkapcsolatban élő hím keselyű nevelt fel.

Az Artis állatkert Szardíniára költöztette át az intézményben tavaly áprilisban és májusban világra jött madarakat, amelyek egyelőre egy madárházban élnek a szigeten, hogy legyen idejük hozzászokni az új környezetükhöz - írta a BBC News.

A mostani madarakkal együtt tizenkettőre nőtt azoknak a fakó keselyűknek a száma, amelyek a Life Under Griffon Wings elnevezésű természetvédelmi projekt keretében találtak új otthonra Szardínián.

A most átköltöztetett dögevő madarak egyikét két hím keselyű nevelte fel, amely évek óta tartós párkapcsolatban él az amszterdami állatkertben.

Az intézmény munkatársai a keselyűröpde padlóján találtak rá tavaly egy tojásra, amelyet először egy keltetőgépbe tettek, majd később áthelyezték a fészekbe, amelyet a két hím közösen épített. A pár tagjai egymást váltva ültek a tojáson, amíg abból ki nem kelt a fióka. A két apamadár később ugyancsak egymást váltva etette a kicsit a visszaöklendezett táplálékkal. Az állatkertben akkor öt év óta először született keselyűfióka.

A Szardíniára költöztetett másik madarat heteroszexuális szülők nevelték fel, amelyek egy spanyolországi közúti balesetben sérültek meg és kerültek az állatkertbe.

Az intézmény igazgatója, Rembrandt Sutorius személyesen utazott el az északnyugat-szardíniai Porto Conte Természetvédelmi Parkba, hogy elengedje a madarakat, amelyek etetéséről eleinte még a park munkatársai gondoskodnak.

Az Európában honos keselyűk megóvására irányuló erőfeszítések azután láttak napvilágot, hogy a madarak száma csökkeni kezdett az 1970-es években, elsősorban azon mérgezett állati tetemek miatt, amelyeket a gazdák helyeztek ki a földjeikre, hogy megöljék a ragadozókat.

Egy 2013-as madárszámláláskor mindössze 30 keselyűpárt találtak Szardínián.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.