Rokonság

A majmok is használnak szótagokat, akárcsak az ember

Jobban hasonlíthat a majmok kommunikációja az emberéhez, mint azt eddig hitték. A fehérpamacsos selyemmajmok hangképzéskor az emberhez hasonlóan szótagokat használnak.

2018.03.06 15:56ma.hu

A Tübingeni Egyetem kutatói szerint az állatok füttyszerű hangja nem egyetlen hosszú hang. Sokkal inkább sok rövid alkotóelemből áll. Steffen Hage szakértő vezetésével a neurobiológusok munkájuk során feljegyezték az állatok kaffogásait és füttyögő hangjait. A majmokat szabálytalan időközönként megzavarták.

Azt tapasztalták, hogy az állatok megszakították a sipítozást, amikor zavarták őket. Azonban nem tetszőleges helyen, hanem mindig csak meghatározott pontokon.A szakértők szerint a hangképzésnek ezek a legapróbb egységei, és ritmikus előállításuk által a majmok agyában adottak az emberi beszéd előfeltételei. Ha az emberek beszélnek, a mondanivaló ugyanúgy a legkisebb alkotóelemekből tevődik össze.

Az emberek másodpercenként átlagosan 5-10 szótagot képeznek. A fehérpamacsos selyemmajmok pedig másodpercenként 7-8 alkotóelemre képesek. A kutatások szerint a fehérpamacsos selyemmajmok az emberhez hasonlóan meghatározott ritmusban formálnak hangokat.

A tudós szerint ez a ritmus evolúciós szempontból elengedhetetlen a nyelv kifejlődésének útján. A majmokkal végzett kutatások hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az emberi nyelv eredetét és jellemzőit jobban megértsük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.