Történelem

Világháborús repülőgép-hordozó hullámsírjára bukkantak Ausztrália közelében

Egy második világháborús amerikai repülőgép-hordozó hullámsírját fedezték fel Ausztrália közelében.

2018.03.06 14:56MTI
hirdetés

A Lexington repülőgép-hordozót nagyjából 3 kilométeres mélységben találták meg a Korall-tengerben, körülbelül 800 kilométerre Ausztrália keleti partjaitól - írta a BBC News.

A hajó az 1942-es korall-tengeri csatában veszett oda. A Japán feletti győzelemmel zárult csatában az amerikaiak és az ausztrálok közösen harcoltak a japán császári haditengerészet ellen.

A Lexington roncsaira a Microsoft cég társalapítója, Paul Allen vezette keresőcsapat bukkant rá vasárnap. Az amerikai haditengerészet azóta megerősítette a hullámsír felfedezését.

Az amerikai haditengerészet szerint a Lexington legénységének 216 tagja odaveszett az ütközetben, több mint kétezer ember azonban megmenekült. A repülőgép-hordozót számos japán torpedó eltalálta a csatában.

"A Lexington felkutatását elsőbbséggel kezeltük, hiszen egyike volt a második világháborúban odaveszetett legfontosabb hajóknak" - mondta Robert Kraft, Allen Vulcan nevű cégének szóvivője, hozzátéve, hogy nagyjából hat hónapig tartott a hajó felkutatásának megtervezése.

A roncsról készült felvételek tanúsága szerint a Lexington igen jó állapotban maradt fenn. A fedélzetén lévő 35 repülőgépből 11-et megtaláltak. A hajót azonban nem fogják kiemelni, mert az amerikai haditengerészet háborús sírnak tekinti a roncsok helyét.

A Vulcan tavaly az 1945 júliusában elsüllyedt Indianapolis cirkáló roncsait fedezte fel és megtalálta már egy második világháborús japán hadihajó, valamint az olasz haditengerészet 1940 októberében elsüllyedt egyik hajójának hullámsírját is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.