Lelet

Ritkaságnak számító madárfióka-kövületet azonosítottak a kutatók

Egy 127 millió évvel ezelőtt kikelt madárfióka megkövesedett maradványait azonosították a kutatók, akik szerint a parányi teremtmény a primitív madarak egy csoportjába tartozott és annak idején a dinoszauruszokkal osztozott a bolygón.

2018.03.06 06:29MTI

A Nature Communications című tudományos folyóiratban publikált tanulmány készítői szerint a 250-66 millió évvel ezelőtt élt ősmadarak fosszíliái nagyon ritkák, ezen belül is a fiókák megkövesedett maradványai a "ritka kövületek legritkábbjai" közé tartoznak - írja a BBC News.

Az apró teremtmény az Enantiornithes madarak csoportjába tartozott. Ezek többsége foggal és karomban végződő ujjakkal rendelkezett, de ezeket leszámítva nagyon hasonlítottak a modern madarakhoz.

"Elképesztő azt látni, hogy a ma élő madarak jellegzetességeinek egy része már több mint százmillió évvel ezelőtt is létezett" - mondta Luis Chiappe, a Los Angeles-i Természettudományi Múzeum munkatársa.

A fióka valamivel kisebb volt, mint az ember kisujja és mindössze 10 grammot nyomott. A madár nem sokkal a tojás elhagyása után pusztult el, egyedülálló betekintést nyújtva a kutatóknak az ősmadarak fejlődésének egy kritikus szakaszába.

A kutatásban részt vevő brit, spanyol, svéd és amerikai szakemberek a legkorszerűbb technológiákat alkalmazva tanulmányozták a megkövesedett csontokat. A fosszíliákban a kémiai elemek eloszlását kimutató részecskegyorsító, a szinkrotron segítségével végzett vizsgálat kimutatta, hogy a fióka valószínűleg még nem tudott repülni, mivel bizonyos csontjai még nem fejlődtek ki teljesen.

A fosszíliát még évekkel ezelőtt fedezték fel a spanyolországi Las Hoyas lelőhelyen, ám egészen mostanáig nem nagyon tanulmányozták.

A mostani vizsgálatot vezető Fabien Knoll, a Manchesteri Egyetem munkatársa szerint ennek az volt az oka, hogy a kutatók akkoriban még nem rendelkeztek a csontfejlődés ilyen szintű vizsgálatához szükséges technológiákkal.

A csontfejlődés tanulmányozása rengeteg mindent elárulhat a fiatal madarakról. Ezek az ősmadárfiókák talán olyanok voltak, mint a modern csibék, amelyeknek a születésüktől fogva van tollazatuk és képesek járkálni, de lehet, hogy inkább a törpepapagájokra hasonlítottak, amelyek tollak nélkül, csukott szemmel kelnek ki a tojásból és szülői gondoskodásra szorulnak.

A tanulmány azt sugallja, hogy a mintegy 66 millió éve, a kréta és a tercier földtörténeti kor határán kihalt Enantiornithes madarak nagyon sokszínűek voltak a viselkedésük és a fejlődésük szempontjából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.