Csillagászat

Csillapodik a Neptunusz vihara

Ötmilliárd kilométerre a Földtől, a legtávolabbi ismert nagybolygón hatalmas vihar tombol.

2018.02.24 13:47ma.hu

Ez a viharzóna valaha olyan hatalmas volt, hogy itt a Földön Bostontól Portugáliáig lefedte volna az Atlanti-óceán északi medencéjét. Ez a hosszú ideje aktív viharzóna azonban a NASA/ESA Hubble űrtávcsövének legfrissebb felvételei szerint ma már zsugorodik - írja a csillagászat.hu.

A Neptunusz hatalmas sötét viharait a NASA Voyager-2 űrszondájával fedezték fel az 1980-as évek végén. A felfedezés óta egyedül a Hubble űrtávcső kék hullámhosszakon elérhető felbontásával figyelhetőek meg ezek az örvénylések, melyek az évek során hol eltűntek, hol újból megjelentek. A Hubble az 1990-es évek közepén két sötét viharzónát fedezett fel, ám azok nem sokkal később megszűntek. 2015-ben tűnt fel a következő vihar, ami mostanra szintén leszállóágban van.

Két évet felölelő felvételsorozat a Neptunusz legutóbbi nagy viharjáról. Az örvény mérete ez idő alatt 5000 km-ről 3700 km-re csökkent. Forrás: Hubble.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.