Elképesztő lelet

Több ezer éves korallzátonyokra bukkantak

Több ezer éves, megkövesedett korallok egyedülálló együttesére bukkantak a kutatók a közép-vietnami Quang Ngai tartománytól 30 kilométerre fekvő Ly Son-szigetnél.

2018.02.21 01:21MTI

Az ázsiai ország földtudományi és ásványi erőforrásokkal foglalkozó intézetének munkatársai a sziget északkeleti partvonala mentén fedezték fel a 4-6000 éves megkövesedett korallzátonyokat mintegy 20 ezer négyzetméternyi területen.

A partvonal 400 kilométeres szakaszára kiterjedő zátonyegyüttes, amelynek néhány koralltömbje a parton van szétszóródva, a Coi Xay nevet kapta, egy kézi rizsmalom után, amelyet hajdanán az ország távoli vidékein használtak.

Az intézet egyik munkatársa szerint a korallok felfedezéséhez vezető vizsgálat célja az volt, hogy a szigetet geoparkként ismertessék el. A korallzátonyokból vett mintákat nemzetközi laboratóriumokba küldték szét, hogy megállapítsák az ősmaradványok korát, felépítését és tudományos nevét.

A vietnami szakemberek szerint az eredmények fényében a tartománynak speciális védelmet kellene biztosítania a korallzátonyok és a környező szigetek számára, hogy megóvja őket az emberi tevékenységre visszavezethető pusztulástól és a turizmus negatív hatásaitól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.