NASA

Amatőr csillagász létesített kapcsolatot egy több mint 10 éve elveszett műholddal

A műholdat 2000. március 25-én bocsátották fel a világűrbe, és 2005 decemberében veszítették el a kapcsolatot vele.

2018.01.30 12:31MTI
Az Image műhold (Fotó: NASA)

Egy több mint egy évtizede elveszett műholddal kívánják felvenni a kapcsolatot az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakemberei. A döntés azt követően született meg erről a lépésről, hogy egy amatőr csillagász felfedezte, a műhold még működőképes lehet.

A NASA Twitter-üzenetben számolt be arról, hogy egy amatőr csillagász a blogján jelentette be, hogy január közepén kapcsolatot létesített az IMAGE műholddal. Ezt követően döntöttek úgy a NASA szakemberei, hogy megpróbálnak összeköttetésbe lépni vele a Deep Space hálózaton keresztül.

A műholdat 2000. március 25-én bocsátották fel a világűrbe, 2005 decemberében veszítették el a kapcsolatot vele. Ez volt az első olyan műholdas küldetés, amely a Föld mágneses terét, a bolygót az űrből érkező halálos sugaraktól védő láthatatlan pajzsot figyelte meg.

Ha a NASA-nak sikerült életre kelteni az IMAGE műholdat, pályáját úgy fogják meghatározni, hogy képes legyen figyelni a Föld északi sarki fényeinek térségét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.