Állati

Szivárványos tollazatú dinoszauruszt fedeztek fel Kínában

Az új faj a szivárványos nagy taréj nevet kapta.

2018.01.17 17:30ma.hu
hirdetés

ddig ismeretlen, szivárványos tollazatú dinoszaurusz megkövesedett maradványát fedeztek fel az észak-kínai Hopej tartományban.

Az újonnan azonosított 160 millió évvel ezelőtt élt faj a Caihong juji tudományos nevet kapta, amely mandarin nyelven szivárványos nagy taréjt jelent. A szakemberek úgy sejtik, hogy az állat fejét, nyakát, mellkasát és a farka tövét körben díszítő színpompás tollazat, valamint az orrán lévő csontos taréj a párválasztásban játszott fontos szerepet.

A Nature Communications című folyóiratban publikált kínai-amerikai-belga tanulmány egyik készítője, Hu Tungjü szerint a nagyjából csirkeméretű Caihong juji a legkorábbi ismert teremtmény, amely aszimmetrikus tollazattal rendelkezett. Ez a tolltípus a modern madarak szárnyának végén helyezkedik el és segíti őket a repülés közbeni navigálásban.

A jura időszakban élt Caihong juji mellső lábait szimmetrikus tollak borították, ami arra utal, hogy az aszimmetrikus tollak a faroknál fejlődtek ki először, eszerint a korai madaraknak más repülési stílusa volt, mint a maiaknak.

Az új felfedezés fontos információkkal szolgálhat a madarak evolúciójának tanulmányozásához.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.