Elképesztő felvétel

Semmi máshoz nem hasonlítható ez a folyó az óceánban!

A Mexikói-öbölben indul, elhalad a Floridai-szorosnál, majd az Amerikai Egyesült Államok és Új-Fundland keleti partjai mellett, majd áthalad az óceánon.

2018.01.03 05:57ma.hu

A Mexikói-öbölben, Kuba és Florida között az egyenlítői áramlások vizeinek összetorlódása indította el a Golf-áramlatot, itt ugyanis óránként százmilliárd tonna víz zúdul az Atlanti-óceán nyílt térségei felé. Valamennyi világrész minden nagy folyamának, a Jenyiszejnek, az Obnak, a Jangcénak, a Volgának, a Dunának, az Elbának, a Rajnának, a Kongónak, a Mississippinek, az Amazonasnak, a Nílusnak, minden folyónak és minden pataknak a vize együttvéve sem ér fel a nyolcvan kilométer széles és kétszázötven méter mély Golf-áramlat víztömegéve. Az áramlat szélessége és mélysége útközben változik. A Golf-áramlat meleg vize Új-Fundland sziklapadjai mellett találkozik a Labrador felől leszálló áramlás jéghideg vizével, s ezért ezen a vidéken csaknem állandó a köd. A Golf-áramlat kelet-északkeleti irányban folytatja útját, és Európa felé közeledve félúton kettéválik: egyik ága északkeleti, a másik déli irányba kanyarodik. Csodálatosan mutatja az alábbi fotó is:


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.