Ünnepi

Elkészült a világ legkisebb karácsonyi üdvözlőlapja

Az üdvözlőkártya olyan apró, hogy több mint 200 millió példánya férne el egy szabványos postai bélyegen.

2017.12.18 14:41MTI

A világ legkisebb karácsonyi üdvözlőlapját készítették el brit tudósok. Az üdvözlőkártya olyan apró, hogy több mint 200 millió példánya férne el egy szabványos postai bélyegen.

A kártyát a brit Nemzeti Fizikai Laboratóriumban (NPL) készítették 15-ször 20 mikrométeres nagyságban. 1 mikrométer a méter egymilliomod része. A karácsonyi lap platinával bevont szilícium-nitrátból készült, és koncentrált ionsugár segítségével díszítették.

A kártya fedőlapján egy hóember áll, továbbá a "karácsonyi üdvözlet" felirat is szerepel rajta. A belső oldalon ugyancsak karácsonyi jókívánság olvasható.

A rekorder üdvözlőlapot a laboratóriumban dolgozó David Cox és Kin Mingard alkotta. Mint mondták, a felhasznált technológiának azért fontosabb hasznosítási módjai is vannak, például az anyagok elemzésénél mérésekhez alkalmazzák, valamint új akkumulátor- és félvezető technológiát fejlesztenek a segítségével.

A miniatűr karácsonyi üdvözlőkártyák korábbi rekordere az NPL szerint 200-szor 209 mikrométeres volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.