Elképesztő lelet

A világűrből származó anyagú, többezer éves fegyvereket találtak a bolygónkon

A tudósok biztosak abban, hogy akkoriban nem lehetett a Földön ilyet előállítani.

2017.12.07 09:43ma.hu
Forrás: Petrie Museum of Egyptian Archaeology / Gianluca Miniaci

Régóta foglalkoztatja a kutatókat azoknak a leleteknek az eredete, amik bronzkori eredetük ellenére vasból készültek. A világ számtalan részén találtak ilyen eszközöket, de abban biztosak, hogy akkoriban nem tudtak ilyen szerszámokat készíteni az emberek, mivel nem ismerték a vas előállításának módját. A válasz azonban igen egyszerű, noha elsőre rejtélyesnek tűnik az ügy!

A bronzkor jellegzetessége, hogy rezet ónnal ötvözve készítettek különböző tárgyakat az emberek, ám kis számban találni vaseszközöket is a leletek között. Ez annak köszönhető, hogy vasmeteoritot használtak fel hozzájuk.

A Pierre és Marie Curie Egyetem szakembere, Albert Jambon és csapata több, a világ különböző részeiről származó bronzkori tárgyat is tanulmányozott. Ezek között vannak i.e. 3200-ból származó gyöngyök, i. e. 2500-ban készült tőrök, a kínai Sang-dinasztia korából származó tárgyak és Tutanhamon egyik fegyvere. Az eszközöket a szakértők röntgen fluoreszcens spektrométerrel vizsgálták, hogy ne károsítsák az értékes leleteket. Az eredmények azt mutatták, hogy valamennyi vizsgált tárgy vasmeteoritból készült. Tehát egyszerűen az űrből kapták készen az alapanyagot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.