ISS

Pizzát készítettek az űrállomáson - videó!

A legtöbb ember, ha az asztronauták étkezése szóba kerül, étvágygerjesztőnek csöppet sem nevezhető, fogpasztaként tubusba zárt ételekre gondol.

2017.12.06 02:36ma.hu

Pedig a világűrben valóban lehet jól fűszerezett, ízben gazdag ételeket enni. De azért óvatosan kell bánni a finomságokkal, vagy az elkészítésükkel, mert a súlytalanság körülményei között minden, ami nincs rögzítve, a levegőben lebeg. Ebben a környezetben a folyadékok amőbaszerű cseppekké válnak, és a víz is furcsán forr. Ahelyett, hogy sok száz buborék formálódna benne, mint földi körülmények között, egyetlen nagy buborék alakul ki. A kenyérmorzsák, ha az űrhajósok belélegzik őket, komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Persze, ez nem akadálya annak, hogy a Nemzetközi Űrállomás űrhajósai például pizzát készítsenek maguknak, íme:

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.