Rejtély

A Kelet Csipkerózsikája - a 2200 éves múmia, melyen rejtélyes módon nem fog az idő

Öt év után ismét láthatja a közönség Kínában a "Kelet Csipkerózsikájaként" emlegetett, több mint 2200 éves holttestet, amelyen rejtélyes módon nem fog az idő.

2017.12.05 13:40MTI

A történelmi feljegyzések szerint a Hszin Csuj nevű nemeshölgy Li Cang kormányzó felesége volt a Nyugati Han-dinasztia (Kr. e. 206 - Kr. u. 25) idején. A több mint 2200 éves holttestet 1972-ben fedezték fel a közép-kínai Hunan tartomány fővárosa, Csangsa közelében.

A korábban ismert múmiákkal ellentétben, Hszin Csuj teteme magas kora ellenére is olyan, mintha az asszony csak nemrégiben hunyt volna el: bőre ép és rugalmas, haja megőrizte sötét színét.

Fotó: Wikimedia Commons

A szerdán újranyitott tartományi múzeum egy raktárban őrizte a múmiát az intézmény renoválása idején. Tuan Hsziaoming, a múzeum kurátora szerint a testet folyamatos megfigyelés alatt tartották, nehogy bármilyen módon sérüljön.

A Taj hercegnő múmiájaként, vagy Múmia Úrhölgyként is emlegetett leletet mostanra egy állandó hőmérsékletet és páratartalmat biztosító kamrába költöztették át, nagyjából ugyanolyan mélységbe, mint amilyenben annak idején felfedezték. A múzeum kulturális relikviák megőrzéséért felelős részlegének vezetője, Liu Liang szerint a helyiség nyolcasnál nagyobb erősségű földrengésnek is képes ellenállni és 24 órás megfigyelés alatt áll.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.